Când viața pare cumplită, fă-ți un ceai și bea-l din cea mai drăguță ceașcă – Arsenie Boca

sâmbătă, 1 iulie 2017

( Acatistul Sfintilor Cosma si Damian – Sfinti Mucenici si Doctori fara de arginti (1 iulie) )

sf-dr-cosma-si-damian-02.jpg 

 In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin. Slava Tie Dumnezeul nostru, Slava Tie! Imparate Ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, care pretutindeni esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi si ne curateste pe noi de toata necuratia si mantuieste, Bunule, sufletele noastre. 

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
 Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi! 
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi! 

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin! 

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre pentru Numele Tau. Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

 Tatal nostru, care esti in ceruri, sfinteasca-se Numele Tau, vie Imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.  

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doam­ne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin! 

Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca Unui Stapan, noi pacatosii robii Tai, milu­ieste-ne pe noi.  

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh Doamne, miluieste-ne pe noi, ca intru Tine am nadajduit, nu Te mania pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un milostiv, si ne izbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru, si noi suntem poporul Tau, toti lucrul mainilor Tale si Numele Tau chemam. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. 

Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru Tine, ci sa ne mantuim prin Tine din nevoi, ca Tu esti mantuirea neamului crestinesc. 

Doamne miluieste (de 12 ori).
 Slava… Si acum… 

Cred intru unul Dumnezeu, Tatal atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor. Si intru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, care din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii; Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, iar nu facut; Cel de o fiinta cu Tatal, prin Care toate s-au facut. Care pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut om. Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat, si a patimit si S-a ingropat. Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi. Si s-a suit la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui. Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii, a Carui imparatie nu va avea sfarsit. Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata facatorul, Care din Tatal purcede, Cel ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, Care a grait prin Prooroci. intru una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica. Marturisesc un Botez intru iertarea pacatelor. Astept invierea mortilor. Si viata veacului ce va sa fie. Amin. 

  Condacele si Icoasele  

 Condacul 1   
 Cei alesi facatori de minuni, rabdatorilor de patimi ai lui Hristos si doctori prea intelepti, care in dar dati sanatate celor ce sunt in boli, cele de lauda aducem voua, sprijinitorilor nostri si ajutatorilor intru necazuri; iar voi, fiind vase alese ale harului, vindecati ranile noastre cele sufletesti si cele trupesti. Pentru aceasta, slavind pe Dumnezeu cel minunat intru sfintii Sai, pe voi cu osardie va fericim: Bucurati-va, Cosma si Damiane, sfintilor doctori cei fara de arginti si prea slavitilor facatori de minuni.  
  Icosul 1   
 Ravnind vietii celei ingeresti, ati defaimat cele pamantesti, si incununandu-va cu nevointa muceniciei, v-ati invrednicit sa priviti fata Domnului puterilor. Deci rugati-va cu sarguinta pentru noi cei ce alergam cu sarguinta catre ajutorul vostru si cele de lauda strigam voua: Bucurati-va, rugatori calzi pentru cei ce cinstesc sfanta pomenirea voastra; Bucurati-va, ca voi casa, avutia si toate agoniselile parintilor intru nimic le-ati socotit; Bucurati-va, care fara imputinare vindecati pe cei parasiti de doctori; Bucurati-va, cei ce pe cei saraci cu milostivirea voastra i-ati hranit; Bucurati-va, cei ce ati mangaiat pe cei ce sufereau de indurarea inimii; Bucurati-va, cei ce prin curatie si cu sfintenie v-ati asemanat ingerilor; Bucurati-va, faclii ale luminii celei dumnezeiesti; Bucurati-va, oameni ceresti si ingeri pamantesti;  Bucurati-va, ca voi crestinilor le sunteti scapare nerusinata; Bucurati-va, cei ce v-ati smerit toata viata voastra chiar pana la suflarea cea de pe urma intru slujire Domnului; Bucurati-va, primitorii cei prea luminati ai harului, vase ale Sfantului Duh; Bucurati-va, grabnici ajutatori ai tuturor celor ce va cheama pe voi; Bucurati-va, Cosmo si Damiane, sfintilor doctori cei fara de arginti si preaslaviti fa­catori de minuni.   Condacul al 2-lea:   Vazand bunul Dumnezeu inceputurile voastre cele bune si osardia voastra cea catre buna cinstire, ca toate cele pamantesti si bunurile lumii acesteia intru nimic socotindu-le, intru o necunoscuta osteneala ati petrecut, din dragoste pentru aproapele si sufletele voastre cu bunele moravuri le-ati impodobit, v-ati umplut de Duhul Sfant, cu raza caruia sa ne stralucim si noi, cereti-ne de la Hristos Dumnezeu, ca impreuna cu voi sa-i cantam Lui: Aliluia.  

  Icosul al 2-lea:   Cu intelegerea adevaratei cunostinte de Dumnezeu ati invatat pe imparatul cel fara de lege, inteleptindu-l pe acela cu puterea cuvintelor voastre, prin care cu indrazneala ati propovaduit pe Hristos. Drept aceea, laudand indrazneala voastra, strigam asa: Bucurati-va, cei ce nu v-ati lasat prinsi de inselarea imparatului celui nelegiuit; Bucurati-va, cei ce cu indrazneala ati marturisit inaintea lui adevarul lui Hristos; Bucurati-va, cei ce nu v-ati temut de indraznirea lui; Bucurati-va, cei ce ati rusinat adunarile celor fara de lege; Bucurati-va, propovaduitorii cei neinfricati ai adevarului; Bucurati-va, nimicitorii slujirii idolesti; Bucurati-va, luptatorii credintei celei drept slavitoare; Bucurati-va, marturisitorii cei neclintiti, plini de Duhul rabdarii si al ravnei pentru slava lui Dumnezeu; Bucurati-va, vestitorii cei fara de tacere ai poruncilor lui Dumnezeu; Bucurati-va, povatuitorii credinciosi ai cugetarii de Dumnezeu;  Bucurati-va, solitarii cei de nadejde ai Imparatiei lui Dumnezeu pentru noi; Bucurati-va, cei ce nu ne parasiti pe noi nici chiar dupa moartea voastra; Bucurati-va, Cosmo si Damiane, sfintilor doctori cei fara de arginti si preaslaviti faatori de minuni. 

  Condacul al 3-lea:   Cu puterea celui Preainalt, data noua inca din viata cea vremelnica, ati primit stapa­nire de a tamadui minunat toate bolile; iar dupa moartea voastra mai cu seama v-a proslavit Dumnezeu pe voi cu multe faceri de minuni, ca toti sa alergam catre voi rugandu-ne pentru tamaduirea de bolile trupesti, dar mai cu seama de cele sufletesti, si lui Dumnezeu cu mare glas sa-l strigam: Aliluia.

 Icosul al 3-lea:   Avand moastele voastre cele mult vindecatoare, ca pe o comoara de mult pret, ne bucuram si cu dragoste laudand darul tamaduirilor dat voua de la Dumnezeu, cu multumire strigam: Bucurati-va, mijlocitorii cei calzi catre Dumnezeu pentru noi;  Bucurati-va, cei ce cugetarile cele elinesti intru nimic le-ati socotit; Bucurati-va, faclii prea luminoase ale Romei; Bucurati-va, luminatorii tarilor intuneca­te de ratacirea cea paganeasca; Bucurati-va, povatuitorii barbatiei si ai rabdarii; Bucurati-va, caci rabdand fara de vina uci­derea cu pietre, sfarsit mucenicesc ati luat; Bucurati-va, cei ce ati patimit din dragos­te pentru Hristos; Bucurati-va, robii lui Dumnezeu cei ce ati primit de la Hristos Domnul cununi de biruinta; Bucurati-va, cei ce ati aratat tuturor minunatul si prea frumosul chip al smereniei si al blandetei; Bucurati-va, temelia cea neclintita a ortodoxiei: Bucurati-va, slava cea luminoasa a rabdatorilor de chinuri; Bucurati-va, frumosi tamaduitori, care de la nimeni n-ati luat plata pentru tamaduiri; Bucurati-va, Cosmo si Damiane, sfintilor doctori cei fara de arginti si preaslaviti facatori de minuni. 

  Condacul al 4-lea:   Viforul cei mare al iutimii imparatului Carin n-a putut sa clinteasca sufletele voastre, si cand credinciosii v-au ascuns intr-o pestera oarecare de cei ce cautau sa va ia pe voi, de voie ati stat inaintea ostasilor strigand: pe noi luati-ne, caci noi suntem acei pe care ii cautati. Deci, infasurati fiind cu lanturi, ati fost dusi la Roma. Iar noi sarutand credinta voastra si lanturile, cantam lui Dumnezeu: Aliluia.  

  Icosul al 4-lea:   Auzind oamenii de la Roma dragostea voastra cea mare catre cei suferinzi si doctorisirea voastra cea minunata, de pretutindeni alergau catre voi cu credinta in harul lui Dumnezeu cel aducator de vindecari, ce lucra intru voi; si primind grabnica tamaduire, proslaveau pe Dumnezeu, iar pe voi, tamaduitorii lor cei milostivi va mareau, invatandu-ne si pe noi sa va laudam asa: Bucurati-va, propovaduitorii cei nebiruiti ai lui Dumnezeu cel adevarat; Bucurati-va, cei ce cu buna biruinta ati luat arma Crucii lui Hristos. Bucurati-va, doctorii cei buni si grabnici ajutatori ai celor suferinzi; Bucurati-va, cei ce tamaduiti in dar pe toti cei neputinciosi; Bucurati-va, cei ce izvorati si acum tamaduiri din belsug; Bucurati-va, milostivii mangaietori ai celor ce sunt intru nevoi si intru necazuri; Bucurati-va, cei ce ne aparati in toate inconjurarile; Bucurati-va, ocrotirea cea mantuitoare a celor lipsiti de ajutor; Bucurati-va, preaslavita impodobire a celor drepti; Bucurati-va, solirea noastra cea tare; Bucurati-va, rugatorii cei sarguinciosi catre Dumnezeu pentru noi; Bucurati-va, grabnici ajutatori ai tuturor celor ce va cheama pe voi cu credinta; Bucurati-va, Cosmo si Damiane, sfintilor doctori cei fara de arginti si preaslaviti facatori de minuni.   


Condacul al 5-lea:   Pe calea cea cu dumnezeiasca umblare, intr-adevar ati mers robii iui Hristos, cand erati dusi in legaturi la Roma, pentru ca nu v-ati inchinat idolilor, ci lui Hristos unuia l-ati slujit, amare incercari ati rabdat, sfintilor; insa toate le-ati rabdat pentru Hristos cel ce v-a iubit Drept aceea, minunandu-ne de rabdarea cea mare si de dragostea voastra cea tare catre Dumnezeu, impreuna cu voi cantam Lui: Aliluia.   

Icosul al 5-lea:   Vazand imparatul ca prin puterea lui Hris­tos s-a tamaduit, lauda Aceluia l-a dat, iar noi slavind pe Dumnezeu, va fericim pe voi, placutii Lui slaviti, strigand asa: Bucurati-va, cei ce ati iubit cele de sus mai mult decat cele de jos; Bucurati-va, cei ce pe pamant ati ravnit vietii celei ingeresti; Bucurati-va, ca lepadand multimea dumnezeilor, de buna credinta cea parinteasca nu v-ati indepartat; Bucurati-va, ca toate avutiile voastre, dupa cuvantul Domnului le-ati impartit saracilor ca pe Hristos sa-L castigati; Bucurati-va, cei ce pe altii i-ati invatat nu numai cu cuvantul, ci mult mai vartos cu fapta si cu rugaciunea neincetata catre Dumnezeu; Bucurati-va, cei ce aratati si acum izvorul tamaduirilor cel neimputinat; Bucurati-va, cei ce ne imbogatiti pe noi cu revarsarea minunilor date voua de la Dumnezeu; Bucurati-va, cei ce ati gatit in voi locas lui Dumnezeu; Bucurati-va, grabnica auzire a celor lipsiti; Bucurati-va, ingrijirea cea primita a celor necajiti; Bucurati-va, nadejdea cunoscuta a celor deznadajduiti; Bucurati-va, grabnica doctorisire a celor ce bolesc; Bucurati-va, Cosmo si Damiane, sfintilor doctori cei fara de arginti si preaslaviti facatori de minuni. 

  Condacul al 6-lea:   Propovaduitori ai numelui lui Hristos fiind in viata voastra si acum marturisiti puterea Aceluia prin minunile ce sunt izvorate de la icoana voastra, si dupa cum oarecand n-ati trecut cu vederea credinta unei femei oarecare, ci, aratandu-va ei in vis, i-ati daruit usurare de boala, asa si rugaciunile noastre si glasurile de cantari auziti-le, o, sfintilor cei fara de arginti! Luati aminte la credinta si dragostea poporului vostru si acoperamantul vostru cel de sus daruiti-l celor ce va lauda pe voi si canta lui Dumnezeu: Aliluia.    

Icosul al 6-lea:   Rasarit-a ca lumina dreptatea voastra, cand ocarati la judecata imparatului, ati zis catre el: noi nu tamaduim bolile cu viclesugul vrajitoresc, ci cu puterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos, dupa cum ne-a poruncit Acela zicand: pe cei bolnavi ii vindecati, pe cei leprosi ii curatiti, in dar ati luat, in dar sa dati. Drept aceea, minunandu-ne de indrazneala voastra, va fericim pe voi cu acestea: Bucurati-va, cei ce ne-ati aratat noua pilda de tarie si de credinta; Bucurati-va, cei ce va desfatati pururea de bucuria Raiului; Bucurati-va, prea intelepti semanatori ai bunei credinte; Bucurati-va, slaviti propovaduitori ai dreptei credinte; Bucurati-va, dascalilor care povatuiti spre cer; Bucurati-va, povatuitori cei neadormiti ai vietuirii celei curate si fara de prihana; Bucurati-va, calzi ascultatori ai celor ce se roaga voua; Bucurati-va, calauze catre mantuire prea alese si credincioase; Bucurati-va, povatuitori buni ai celor ce vor sa vietuiasca cu buna credinta si placut lui Dumnezeu; Bucurati-va, solitori de cele bune pentru toti cei ce cinstesc pomenirea voastra; Bucurati-va, cei ce cu bine ati sfarsit alergarea voastra; Bucurati-va, cei ce ati primit de la Stapanul Hristos cununile dreptatii; Bucurati-va, Cosmo si Damiane, sfintilor doctori fara de arginti si preaslaviti facatori de minuni.  

 Condacul al 7-lea:   Vrand sa descoperiti puterea lui Hristos imparatului celui rau credincios, fiind plini de Duhul Sfant ati zis: fii rusinat tu, o, Carine, si cu dumnezeii tai! Si indata i s-a schimbat lui fata si grumazul i s-a sucit, si se ruga catre voi graind: iata acum vad ca sunteti robii adevaratului Dumnezeu. Deci va rog pe voi ca dupa cum vindecati pe altii, asa tamaduiti-ma si pe mine, ca si eu impreuna cu voi sa cant lui Dumnezeu: Aliluia. 

  Icosul al 7-lea:   Minunatilor rugatori pentru noi, tamaduitorii sufletelor si trupurilor noastre si mijlocitorii mantuirii vesnice, cu inima multumitoare, cantand cantare de lauda lui Dumnezeu cel ce ne-a daruit noua astfel de mari facatori de minuni, aducem si voua laudele acestea: Bucurati-va, cei ce ati mirat cu rabdarea voastra pe ingeri; Bucurati-va, cei ce ati luminat pe toti cu stralucirea minunilor voastre; Bucurati-va, vindecatori grabnici si fara de plata de toate durerile; Bucurati-va, cei ce prin sprijineala voastra tamaduiti pe cei slabanogiti; Bucurati-va, cei ce ne insanatositi din bolile cele de nevindecat; Bucurati-va, cei ce cu vrednicie ati savarsit nevointa pamanteasca a vietuirii voastre; Bucurati-va, cei ce mijlociti pururea in fata lui Dumnezeu pentru noi cei goliti de fapte bune; Bucurati-va, ca pe toti cei credinciosi si luminati cu stralucirea intelepciunii celei date voua de la Domnul; Bucurati-va, rugatorii prea minunati pentru noi si sprijinitorii nostri; Bucurati-va, vitejii rabdatori de patimi ai lui Hristos; Bucurati-va, cei ce ati sfintit pamantul cu sangiuirile voastre; Bucurati-va, cei ce ati vadit nebunia idoleasca; Bucurati-va, Cosmo si Damiane, sfintilor doctori cei fara de arginti si preaslaviti facatori de minuni.   

Condacul al 8-lea:   Vazand vietuirea voastra cea straina de lume, sa ne instrainam si noi de desertaciu­nile aceleia, si mintea la ceruri ridicand-o, sa strigam catre voi, sfintilor cei fara de arginti: potoliti durerile izvorand vindecari pline de dar tuturor celor ce alearga cu osardie spre ajutorul vostru sl striga iui Dumnezeu: Aliluia.  

 Icosul al 8-lea:   Toata viata voastra cea de pe pamant umpland-o cu dragoste catre Dumnezeu si aproapele, sfintilor doctori fara de arginti, Cosmo si Damiane, si acum va aratati grabnici ajutatori tuturor celor ce va cheama cu credinta, nu numai celor ce alearga aproape la sfintele voastre moaste, ci si celor ce sunt departe izvorati tamaduiri. Intru aceasta va aducem laudele acestea: Bucurati-va, cei ce ati slujit cu credinta unui Dumnezeu, Celui slavit in Treime; Bucurati-va, cei ce prea intelept ati ales singurul lucru ce este spre trebuinta; Bucurati-va, ca in osteneala fara de oboseala si intru nevointa zilele si noptile voastre fara nici o trandavie le-ati petrecut; Bucurati-va, ca printr-o astfel de viata a voastra stramtorata si cu scarbe, slava lui Dumnezeu ati inmultit-o printre oameni; Bucurati-va, ucenicii cei viteji ai lui Hristos; Bucurati-va, ca invatatori si facatori ai poruncilor lui Hristos v-ati aratat; Bucurati-va, ca voi cu numele celor mari sunteti numiti intru Imparatia cerurilor; Bucurati-va, caci cu slava lui Hristos toata lumea o ati stralucit; Bucurati-va, caci cu patima voastra ati luat nepatimirea; Bucurati-va, ca voi cu moartea de mucenici nemurirea v-ati agonisit; Bucurati-va, cei proslaviti in cer si pe pamant ca ingerii; Bucurati-va, ca purtand cununi si acum stati inaintea lui Dumnezeu; Bucurati-va, Cosmo si Damiane, sfintilor cei fara de arginti si preaslaviti facatori de minuni.   

Condacul al 9-lea:   Toata firea omeneasca s-a mirat de stra­lucirea harului lui Dumnezeu in voi, sfintilor Cosmo si Damiane, cand nelegiuitul Carin, vazand minunile facute de voi intru numele Domnului Iisus Hristos, a crezut si a preaslavit pe Dumnezeu. Pentru aceasta si noi slavind pe Cel ce v-a dat voua o astfel de putere, cantam Lui: Aliluia.  
  
Icosul al 9-lea:   Ritorii cei cu multa faima nu se pricep indeajuns sa descrie multimea dragostei voastre, de care erati plini intru Domnul fata de oameni, sfintilor placuti lui Dumnezeu. Pentru aceasta din adancul inimilor noastre strigam catre voi: Bucurati-va, cei ce ati slujit Domnului vostru pana la moarte; Bucurati-va, cei ce aprinsi de focul dragostei lui Dumnezeu ati stins focul jertfelor idolesti; Bucurati-va, cei ce ati iubit pe aproapele mai mult decat pe voi insiva; Bucurati-va, ca pe cei bolnavi si neputinciosi i-ati cercetat; Bucurati-va, cei ce nevoile celor sarmani le-ati preintampinat; Bucurati-va, mangaietorii celor intristati; Bucurati-va, sprijinitorii celor deznadajduiti; Bucurati-va, hranitorii celor orfani; Bucurati-va, ajutatorii celor suferinzi; Bucurati-va, slobozitorii celor asupriti; Bucurati-va, ca sfarsind cu bine alerga­rea la Hristos v-ati inaltat; Bucurati-va, ca intru Imparatia Lui salasluiti; Bucurati-va, Cosmo si Damiane, sfintilor doctori cei fara de arginti si preaslaviti facatori de minuni.   

Condacul al 10-lea:   Vrand sa mantuiasca pe cei multi, aratatu-va Domnul noua, pe voi facatorii Sai de minuni. Caci cine nu se va umili vazand compatimirea voastra cea fara de masura fata de toti. Deci cine nu va va ferici pe voi, caci nu numai pe oameni ii vindecati de neputinte, ci si dobitoacele le miluiti. Nu lepadati, deci, si rugaciunile noastre, ci revarsati neimputinat peste noi toti milele voastre cele mari si bogate, ca sa strigam lui Dumnezeu: Aliluia. 

  Icosul al 10-lea:   Ziduri sunteti tuturor celor ce lauda minunile voastre, o doctori cei fara de plata si celor ce alearga la sprijinul vostru; ziduri si scuturi sunteti, care ingraditi de toate nevoile pe cei ce cu osardie va cheama intru ajutor. Pentru aceasta si pe noi ne ingraditi de saracie, de necazuri si de boli, rugandu-ne si cu caldura strigam catre voi: Bucurati-va, cei ce ati intrecut intru rabdare taria adamantelor (diamantelor); Bucurati-va, cei ce nevinovati ati suferit de la pizma unui iubitor de argint; Bucurati-va, slaviti sprijinitori intru necazuri; Bucurati-va, intarirea celor neputinciosi si obiditi; Bucurati-va, imbogatitorii prea indurati ai celor saraci si lipsiti; Bucurati-va, hranitorii cei milostivi ai celor flamanzi; Bucurati-va, prea intelepti vindecatori ai celor cuprinsi de dureri si de boli grele; Bucurati-va, calzi aparatori din toate inconjurarile necazurilor ai celor ce alearga catre voi cu credinta; Bucurati-va, ca pomenirea voastra de toti e slavita pe pamant; Bucurati-va, ca numele voastre sunt scrise in ceruri; Bucurati-va, ca preaslaviti sunteti de la Dumnezeu; Bucurati-va, Cosmo si Damiane, sfintilor doctori cei fara de arginti si preaslaviti facatori de minuni.   

 Condacul al 11-lea:   Cantarea cea cu totul de umilinta, ce se aduce acum de catre noi, nu este de ajuns spre lauda preaslavitelor voastre nevointe si osteneli pe care le-ati luat in viata aceasta asupra voastra; insa indraznind, cerem, ca primind rugaciunea noastra cea cu osardie si pe noi sa ne izbaviti din nevoi cu rugaciunile voastre ca sa cantam lui Dumnezeu, cu inima umilita: Aliluia.   

 Icosul al 11-lea:   Minte stralucitoare de lumina si cereasca ati aratat oarecand inaintea lui Carin, mustrand ratacirea aceluia; iar acum prin nestricaciunea moastelor voastre si prin multimea minunilor, intariti dreapta credinta. Pentru aceasta cu multumita strigam voua: Bucurati-va, cei ce ati propovaduit cuvantul cel ipostatic; Bucurati-va, cei ce cu buna credinta ati surpat puterea idoleasca; Bucurati-va, ca prin voi s-a calcat slujirea demonilor; Bucurati-va, ca prin voi s-a propovaduit inchinarea lui Hristos; Bucurati-va, prea intelepti dascali ai tuturor faptelor bune; Bucurati-va, ca dupa ostenelile pamantesti intru locasurile ceresti saltati; Bucurati-va, caci si dupa mutarea voastra nu ne parasiti; Bucurati-va, ca tuturor celor ce va cheama pe voi cu credinta le dati grabnic ajutor; Bucurati-va, sfintilor doctori, caci vindecati bolile noastre; Bucurati-va, cei ce nu indepartati rugaciunile celor credinciosi; Bucurati-va, cei ce mijlociti si pentru noi nevrednicii la scaunul lui Dumnezeu; Bucurati-va, Cosmo si Damiane, sfintilor doctori cei fara de arginti si preaslaviti facatori de minuni.   

Condacul al 12-lea:   Harul pe care vi l-a dat voua Domnul Dumnezeu ca sa tamaduiti toate neputintele cete sufletesti si trupesti, astazi ne-a adunat, ca sa cinstim pomenirea voastra, sfintilor fara de arginti, Cosmo si Damiane. Deci, cu cucernicie privind la cinstita icoana voastra si cu umilinta inimii cazand inaintea ei, rugam sa ne izbavim noi toti de toate relele si durerile, ca sa cantam toti lui Dumnezeu: Aliluia.  

 Icosul al 12-lea:   Cantand minunile voastre, ostenelile si nevointele le laudam, fericim sfarsitul mucenicesc, cinstim mijlocirea si puterea voastra sprijin pentru toti care cer ajutorul vostru; marim pe Dumnezeu datatorul tuturor de bunatate, care ne-a daruit noua rugatori atat de minunati si cu umilinta strigam catre voi: Bucurati-va, cei ce credincios ati propovaduit pe Iisus Domnul; Bucurati-va, martorii viteji ai adevarului Lui; Bucurati-va, calzi mijlocitori pentru noi la scaunul Lui; Bucurati-va, doctorii trupurilor noastre cei cu buna indurare; Bucurati-va, mostenitorii Imparatiei cerurilor si ai bunatatilor celor vesnice; Bucurati-va, nadejdea noastra cea tare in Dumnezeu; Bucurati-va, cei ce izvorati mirul cel binemirositor al vindecarilor; Bucurati-va, cei ce indepartati cu rugaciunile voastre puterea cea rea a patimilor; Bucurati-va, datatorii de vindecari si izvoare de minuni; Bucurati-va, stalpii cei purtatori de lumina ai Bisericii si scuturi nemiscate; Bucurati-va, doimea cea cu chip de lumina a inteleptilor celor fara de argint; Bucurati-va, Cosmo si Damiane, sfintilor doctori cei fara de arginti si preaslaviti facatori de minuni. 

  Condacul al 13-lea:   O, prea minunatilor doctori fara de ar­ginti, facatori de minuni, tainuitori si slavitii placuti ai lui Dumnezeu, Cosmo si Damiane, primiti aceste rugaciuni ale noastre, care se inalta din inima zdrobita, vindecati bolile noastre cele de multe feluri si prin calda voastra sprijineala cereti noua de la Hristos Dumnezeu izbavire de toate nevoile si necazurile, iertare greselilor noastre si nadejdea cea buna a mantuirii vesnice, ca sa ne invrednicim impreuna cu voi si cu toti sfintii intru nesfarsitii veci sa cantam lui Dumnezeu, Mantuitorului nostru: Aliluia.  


  Rugaciune   Catre voi, sfintilor doctori cei fara de arginti si facatorilor de minuni, Cosmo si Damiane, ca spre niste grabnici ajutatori si calzi rugatori pentru mantuirea noastra, noi cei nevrednici plecand genunchii, alergam si cazand cu osardie strigam: nu treceti cu vederea rugaciunea noastra a celor pacatosi, neputinciosi, cazuti in multe faradelegi si care gresim in toate zilele si ceasurile. Rugati pe Domnul ca sa tinda noua nevrednicilor robilor Sai milele Sale cele mari si bogate si sa ne izbaveasca pe noi de tot necazul si durerea, caci voi ati luat de la Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos harul cel neimputinat al tamaduirilor pentru credinta cea tare, tamaduirea cea fara de plata si sfarsitul nostru cel mucenicesc. Auziti-ne pe noi cei ce ne rugam si cu mijlocirea voastra cea bine primita cereti de la Dumnezeu binecuvantare pentru noi toti; iarasi cazand cu sarguinta ne rugam: cereti-ne noua de la Domnul toate cele folositoare spre bine in viata noastra cea vremelnica, dar mai ales cele ce slujesc spre mantuirea cea vesnica, ca sa ne invrednicim prin rugaciunile voastre a primi sfarsit crestinesc fara de durere, nerusinat, cu pace si ca sa ne izbavim de toate uneltirile diavolesti si de munca de veci; iar ai Imparatiei cerurilor, celei fara de sfarsit si fericite, mostenitori sa fim. Asa, placutilor ai Lui Dumnezeu, nu incetati rugandu-va pentru noi cei ce alergam catre voi cu credinta. Ca desi dupa multimea pacatelor noastre, nu suntem vrednici de milostivirea voastra, voi, fiind urmasi credinciosi ai iubirii de oameni a lui Dumnezeu, faceti ca sa aducem roade vrednice de pocainta si sa ajungem la odihna cea vesnica, laudand si binecuvantand pe Domnul si Dumnezeul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos, Cel minunat intru sfintii Sai, si pe Preacurata Maica Sa si sprijinitoarea voastra cea calda, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.
 Amin.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...