Când viața pare cumplită, fă-ți un ceai și bea-l din cea mai drăguță ceașcă – Arsenie Boca
luni, 19 martie 2012
{ Sfestania si sfintirea casei }
Nu stiu cum si ce simtiti voi,dar stiu cum ma simt eu cand fac sfestanie acasa: e ca si cum as avea un suflet imens gata sa cuprinda toata lumea in el, fara sa mai vada nici urma de rautate in oamenii din jur, in fapte, in gesturi...
Imi propusesm de ceva timp sa ii cer parintelui duhovnic sa vina si la noi, dar totul a venit asa de repede,aproape nesperat de repede: doar ce l-am rugat si a si venit, ziua imediat urmatoare.
E foarte bine sa facem sfestanie in Post,la noi e cumva incetatenit sa fie Postul Sf Paste.
~~~~~~~~~~~~~~~
Am gasit cateva cuvinte spuse mult mai bine decat as putea sa spun eu despre Sfintirea si sfestania casei:
Cum trebuie sa ne pregatim pentru sfestanie?
E de dorit ca toti cei care locuiesc in casa in care se va savarsi sfestania, sa se spovedeasca. Apoi casa in care urmeaza a se face sfestanie, trebuie curatita cat mai bine. Nu este de indicat sa stropim cu apa sfintita si sa facem rugaciuni pentru a curati casa de rele, iar casa sa fie murdara.
Pentru slujba sfestaniei, crestinul trebuie sa aseze o masuta orientata spre rasarit, pe care va pune: un vas cu apa curata, un pahar cu ulei curat, un betisor infasurat la unul din capete cu vata, lumanari, tamaie si busuioc.
Pe aceeasi masa preotul va aseza Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce si Agheasmatarul.
Ca preotul sa-i pomeneasca pe toti cei care vor locui in noua casa si pe cei apropiati acestora, credinciosul trebuie sa pregateasca si un pomelnic (o lista) cu numele lor.
Cei care vor fi prezenti la savarsirea acestei slujbei, vor sta in spatele preotului, ca la biserica, iar preotul in fata mesei amenajate special, fiind toti cu fata spre rasarit.
E bine sa stim ca sfintirea casei vecinului nu inseamna si sfintirea propriei case. Harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat. Dupa cum in cadrul Sfintei Liturghii, harul lui Dumnezeu nu se pogoara peste toata painea care este in biserica, pentru a o preface in Trupul Domnului, ci doar asupra darurilor pregatite special pentru aceasta, tot astfel, harul lui Dumnezeu se pogoara in timpul slujbei de sfintire a apei doar peste apa pregatita din timp pentru acest lucru si nu peste toata apa care exista in alte locuri.
Cand se poate face sfestanie?
Preotul trebuie si poate sa savarseasca aceasta slujba de sfintire, oricand credinciosul cere acest lucru. De regula sfintirea casei este facuta in vremea postului. Insa, ea se poate savarsi chiar si in afara postului, dupa cum si credinciosul se poate spovedi nu doar in vremea postului, ci ori de cate ori simte nevoia curatirii.
sursa
O saptamana binecuvantata!
Ana
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ce minunata traditie ai!
RăspundețiȘtergeremultumesc, scumpa :)
RăspundețiȘtergereSa ai multe binecuvantari !
RăspundețiȘtergereAmin! :)
RăspundețiȘtergere