Când viața pare cumplită, fă-ți un ceai și bea-l din cea mai drăguță ceașcă – Arsenie Boca

luni, 15 iunie 2015

{ Bread for the Journey }

Iata cum spune Pr Cleopa ca se face corect un pomelnic; sper sa va fie si voua de folos, marturisesc ca eu nu stiam ca se trec intai preotul care te-a botezat si apoi nasul, la mine pe pomelnic primul e intotdeauna parintele duhovnic! 

 Părintele Cleopa despre cum să facem corect un pomelnic

 - Când facem pomelnic pentru Sfântul Altar, pe cine să trecem în primul rând?
- Cel mai mare neam pe care îl avem pe fața pământului, nu-i tata și mama, cât veți trăi voi. Cel mai mare neam pe care îl avem nu-i soția, nu-i soțul, ci este preotul care ne-a botezat și al doilea este nașul de botez, și al treilea – pentru care sunteți cununați – este nașul de cununie. Deci, când faci un pomelnic, întâi și intâi la morți sa faci. Si daca preotul care te-a botezat este mort, pe el să-l pui întâi. Apoi să pui nașul, dacă-i mort, pe urmă pe ceilalți. Când faci pomelnic la vii, tot așa. Dacă trăiește preotul, pui pe preot întâi și apoi pe nașul de botez, nasul de cununie și apoi pui pe soț, soție, mamă, soră și alte rudenii. 

 (Ne vorbește Părintele Cleopa 7, Ediția a III-a, Editura Mănăstirea Sihăstria, Vânători-Neamț, 2010, p. 124) Sursa: doxologia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...