Când viața pare cumplită, fă-ți un ceai și bea-l din cea mai drăguță ceașcă – Arsenie Boca

marți, 13 octombrie 2009

Sf.Parascheva




Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva

Putina lume stie ca Moastele Sfintei Parascheva, protectoarea Moldovei, sunt ocrotite, fiind "legate" printr-un greu blestem inca de la aducerea lor la Iasi, in 1641.
In ciuda faptului ca mai multe biserici sau manastiri se "lauda" cu moaste sau particele ale Sfintei Parascheva, moastele se afla la Iasi asa cum au fost aduse in urma cu aproape patru veacuri.

Deruta provine din confuzia care se face intre Sfanta Cuvioasa Parascheva din Epivat si Sfanta Parascheva Mucenita. Spre deosebire de Sfanta Cuvioasa Parascheva (de la Iasi) care a trait la o mie de ani dupa Hristos, Mucenita a trait in secolele III-IV in Grecia, nu departe de Tesalonic. Aceasta a trait in timpul persecutiei pagane si a murit martiric, iar in icoane este reprezentata tinandu-si ochii intr-o mana. Moastele ei sunt raspandite in mai multe locuri, iar particele mai mari sunt adapostite de Manastirea Miclauseni.

Afurisenia mitropolitului
Moastele Sfintei Cuvioasa Parascheva nu sunt intacte in racla la care milioane de credinciosi s-au inchinat si se inchina de-a lungul anilor la Catedrala Mitropolitana din Iasi. Din trupul Sfintei s-au luat de la inceput talpile, care au ramas la Patriarhia Ecumenica din Constantinopol si care se afla in prezent la Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Istanbul.

Dupa cum a confirmat si Mitropolia Moldovei si a Bucovinei, Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se afla la Iasi din anul 1641 si inca de la inceput au fost sigilate de domnitorul Vasile Lupu si de Mitropolitul Varlaam, nefiind deschise niciodata de atunci. Tot atunci s-a pus si un blestem prin care sunt afurisiti (blestemati) cei care ar indrazni sa instraineze fragmente din Sfintele Moaste. "Aceasta interdictie ramane neschimbata", a precizat Mitropolia Moldovei.

De la sosirea lor, Moastele au fost protejate de blestem, iar calugarii Catedralei spun ca acestea se afla intr-un giulgiu in care au fost infasurate de cand au fost aduse. Acest giulgiu este dintr-o panza de in, ros de trecerea anilor, si care are inscris pe el, ca un sigiliu, blestemul lui Vasile Lupu si al Mitropolitului Varlaam: "Blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva".

Sfintenie prin vesminte
Daca Moastele Cuvioasei nu pot fi dezmembrate sau imprastiate, vesmintele ei se afla peste tot in lume, fiind donate in special bisericilor care-si au hramul pe 14 octombrie.
sursa: de pe net
sursa mea : un reporter special caruia ( reporterului ,adica) ii multumesc!


Ana

4 comentarii:

  1. Draga mea Ana, ca ieseanca de origine, am citit cu drag articolele tale despre Preacuvioasa, mi-am adus in acelasi timp aminte de ce imi povestea bunicul meu. Ca pe vremea imperiului otoman, turcii ar fi dorit sa fure moastele si nu au putut ridica sicriul de argint.Nu-mi mai aduc aminte toata povestea, poate o gasesti tu si o scrii asa frumos cum stii sa povestesti. Eu iti multumesc deja pentru ceea ce ai scris. Pupicei

    RăspundețiȘtergere
  2. si eu iti multumesc si pt ca ma citesti si pt ca esti la mine pe blog ,te imbratisez! Am saincercs a gasescmai mult,dar nu stiu daca voi gasi. Pupici :*

    Andreea :X >:D<

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur Ana ca am gasit acest jurnal al tau:)si iti multumesc ca-mi dai ocazia sa redactez o -mica- povestioara (mare pt. mine).Nimic nu este intamplator....este motto-ul meu.De ce spun asta?Ma pierdusem in lumea asta , "precum oaia ratacita " uitand de Cele Sinte.mai precis de Dumnezeu.Lovindu-ma de unele greutati , firesti de altfel pt unii oameni , pentru mine erau extrem de dure....asa consideram la vremea aceea .Sfanta Paraschiva este cea care m-a adus inapoi, la credinta, aparandu-mi in vis.Sfanta care apare in alb...asa o numesc eu, o Sfanta imbracata in alb (cum sunt straiele de maica negre)Ea , era imbracata in alb.Si cel mai frumos lucru din vis era bunatatea ei ce ma incuraja si invita in biserica , sa ma rog. primul lucru la serviciu a fost sa povestesc visul iar colegele ma incurajau sa cred ca este bine ce am visat , ca este o Sfanta..nestiind atunci cine.
    considerandu-ma un suflet pacatos am zis ca nu este cu putinta sa vina la mine in vis.
    3 zile sau 4 daca nu ma insel , m-am indoit ,urmand ca in a 4-a noapte (in vis)sa ma sune la telefon : DA , EU SUNT SFANTA PARASCHIVA SI SPUNE-LE SI ALTORA SA SE ROAGE LA MINE , CA O SA-I AJUT. Acesta a fost visul meu care m-a intors la credinta.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...