
Atunci cand "executam" tarta Tatin, mama imi zice... poate nu ar strica sa pui si istoricul tartei.
In caz ca nu stiati ,tarta tatin a fost facuta prima data pur si simplu din intamplare, in 1898, in bucataria Hotelului Tatin din Lamotte-Beuvron, Regiunea Sologne din Franta.
Hotelul era condus de doua surori, Stephanie si Caroline Tatin.
Desi originea tartei este controversata, cea mai istorisita este aceea in care Stephanie Tatin, o bucatareasa de exceptie, era foarte aglomerata intr-o zi.
Ea a inceput sa prepare reteta traditionala pentru placinta cu mere, insa a uitat merele pe foc, acestea caramelizindu-se in unt si zahar.
Mirosind arsura, ea a incercat sa salveze placinta, turnind aluatul deasupra merelor si punind totul la cuptor. Apoi a rasturnat-o pe un platou si a servit-o ca desert, spre uimirea si aprecierea clientilor. Astfel s-a nascut o reteta clasica.
Tarta a devenit semnatura inconfundabila a hotelului Tatin si reteta s-a raspindit in toata regiunea Sologne. Faima retetei se datoreaza cel mai probabil lui Louis Vaudable, proprietarul celebrului restaurantului Maxim’s din Paris, care a gustat tarta intr-una din vizitele sale in regiunea Sologne si a decis ca desertul sa faca parte permanent din meniul restaurantului sau .

Ce bine arata..delicios cred ca este
RăspundețiȘtergereAnne draga,bine ai venit! multumesc pt vizita si aprecieri,si te mai astept! Asa este,e delicioasaaaa! pupici:*
RăspundețiȘtergere