Când viața pare cumplită, fă-ți un ceai și bea-l din cea mai drăguță ceașcă – Arsenie Boca

duminică, 14 februarie 2010

Lăsatul secului pentru Postul Mare

 

În Biserica Ortodoxă pe 14 februarie, se lasă sec pentru Postul Mare. Aceasta este ultima zi în care credincioşii mai pot mânca lapte, brânză, ouă şi peşte. În Biserica noastră este rânduit, ca ziua ce precede începutul postului să fie numită şi „Duminica Iertării”.

Mai multe informaţii privind semnificaţia acestei zile a oferit, pentru Radio TRINITAS, Părintele Silviu Tudose, profesor la Facultatea de Teologie ”Justinian Patriarhul” din Capitală: „Duminica aceasta a Izgonirii lui Adam din rai se mai cheamă şi «Duminica Iertării», fiindcă în cadrul ei, seara, la Slujba Vecerniei are loc un ritual foarte emoţionant al «cererii iertării» unii de la alţii. Preotul de la credincioşi şi credincioşii unii de la alţii fiecare. Practic, după săvârşirea Vecerniei, care se cheamă chiar «Vecernia Iertării», preotul se închină în faţa adunării şi fiecare vine apoi înaintea lui, pentru a-i face o metanie şi a-i săruta mâna dreaptă, în semn de împăcare, preotul închinându-se şi el de fiecare dată înaintea credincioşilor. După care credincioşii repetă reciproc acest rit într-o ambianţă tumultuoasă şi emoţionantă.”

Începând de luni, timp de 49 de zile, creştinii se vor abţine de la mâncarea produselor de origine animală. Dincolo de aspectul mâncării, postul înseamnă şi înfrânarea de la anumite acte, gesturi şi gânduri. Sinceritatea postului e asigurată de dorinţa de a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru iubirea Lui pentru noi.

preluat de aici

Un alt articol foarte bun gasiti AICI

Post usor si cu folos !

carti pentru suflet
Ana

2 comentarii:

  1. MESAJ DE VALENTINE DAY CARE INCLUDE MAREA IERTARE OFERITA OMENIRII IN PERSOANA FIULUI SAU ISUS HRISTOS
    IOAN 3 :16Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, sa nu piară, ci sa aiba viata vesnică.
    Virginia Brasov

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...