Când viața pare cumplită, fă-ți un ceai și bea-l din cea mai drăguță ceașcă – Arsenie Boca

marți, 22 decembrie 2009

Prima mea paine...

prima mea paine

Zilele trecute ma intorceam de la scoala, de unde luasem, in sfarsit, tichetele- cadou ( ultimele,se pare,caci vrea onor guvernu' "sa strangem cureaua",deh, mi se pare cunoscut sloganul acesta si imi sugereaza vremuri de trista amintire- uite, unde era anticomunistu' si nu aflasem eu ...sic), ma intorceam ,zic de la serviciu,cand, pe drum ma intalnesc cu Mosul...da,da cu Mos Craciun,care-mi zice: "Stiu ca de ceva timp te tot gandesti sa ii usurezi munca mamei tale,si-ti doresti pentru dansa o masina de facut paine,pentru ca sa nu o mai vezi "luptandu-se" cu framantatul cozonacilor, si,pentru ca te stiu foarte cuminte,si imi place si gandul tau,m-am hotarat sa merg cu tine sa alegi modelul de masina, e cadoul meu, inca unul, pentru tine, pentru ca il meriti!!!

Eh,si uite asa m-am ales cu un Moulinex grozav!!! ( Multam, Mosu') :)

Mami s-a bucurat ea,insa cand a aflat ca masina are o capacitate de doar 1 kg,imi spune:"Draga mamei, eu iti multumesc pentru gandul tau frumos,dar nu ma pot hazarda sa fac cate un kg asa... separat, cunosti reteta pe care o fac, este cu 2 kg de faina!"

Degeaba am incercat eu sa ii propun sa ma lase pe mine sa pregatesc in masina de paine ( framantat si dospit) cozonacii si apoi sa ii coaca ea la cuptorul aragazului,caci nu am avut nici un rezultat! Si cum pune ea problema,chiar are dreptate: noi nu facem neaparat pentru noi cozonacii ( eu si asa trebuie sa fiu cu mare atentie la ce si cat mananc) ci pentru a imparti ( asa este obiceiul  in locurile mele natale, ca, la fiecare sarbatoare, sa imparti mortilor din toate pregatirile facute).
Singura solutie care-mi ramasese ca sa nu imi para chiar extrem de rau ca Mosu' a dat banii( tichetele) pe masina era sa incerc si eu sa fac macar o paine.
Zis si facut!

Acum nu stiu daca a fost norocul incepatorului,dar a iesit extraordinar de buna!( ieri am "prestat" minunata paine :D )

Am facut paine integrala, cu faina numai integrala,fara pic de zahar,iar singurul aspect care nu mi-a placut a fost mirosul cam prea persistent al drojdiei!!!
In rest......tulai Doamne, nu stiu daca e bine sa ai in casa o masina de paine cand esti la dieta ( sau macar incerci :D )

paine integrala

INGREDIENTELE
Este foarte importanta ordinea in care le pui si cantitatile.
(am folosit masurile- pahar si lingurita- gasite in cutie)
  • sare - o lingurita;
  • apa calduta- un pahar si jumatate la 3-4 pahare de faina;
  • ulei- 2 lg;
  • 3 si 1/2 masuri de faina integrala;
  • o lg drojdie uscata (Dr Oetker)
MDP.
Ingredientele  de mai sus se pun in galetusa masinii in ordinea in care le-am scris, iar drojdia o pui intr-o "gropita" deasupra fainei.
Am ales programul 2 ( dar a fost un adevarat spectacol,caci a trebuit sa opresc si sa repornesc totul ,caci nu stiam de unde sa selectez programul, noroc cu Dositeea,caci ea e foarte priceputa, si are masina de ceva vreme! Multumesc, scumpa mea! :*)
Si apoi, dupa 2 ore si 17 minute am avut aceasta minunata paine pe tocator; intre timp am facut o supa de legume!
Tare buna!!!

paine integrala

Cred ca,daca te limitezi la o felie/ zi e ok, dar mai mult... nu prea ,chiar asa integrala!!!

paine


Ana
PS. A ramas stabilit sa mai "exersam" pana la Sf Pasti, pentru ca apoi sa putem sa facem cozonacii in masina :))



15 comentarii:

  1. Ana, nu il trimiti si pe Mosul asta cu masinuta de paine si pe la mine? Cred ca imi doresc una de vreo 2 ani, dar de fiecare data ma gandesc ca parca banii aia i-as putea folosi la altceva..of...:((

    RăspundețiȘtergere
  2. crede-ma nu e bine o masina de paine in casa unui om la dieta .. ha ha ... ma bucur mult pt tine sau ma rog pt voi ca vad ca numai ala de sus stie a cui e masina de paine de fapt ... frumos arata painea ... eu cand am cumparat masina mea de paine acum 2 ani(tot moulinex) va fi ... am facut paine si cozonac una dupa alta ... nu ma saturam ... pana intr-o zi cand am zis gata ca ce-i mult strica ... oricum e buna la casa omului aia e drept ... sa il folositi cu placere si cat mai mute paini ... seara frumoasa ...

    RăspundețiȘtergere
  3. nu stiu s-a dus mesajul? sau il scriu din nou? is in dilema ma intorc mai tarziu sa vad ... pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Pituca ta arata ca o mare bunaciune.:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ana!ce bine arata prima ta pituta!!!
    La atitea piinite citi vizitatori ai pe minunatul tau blog!
    Am avut ceva probleme la calculator dar s-au rezolvat!de aia nu te-am vizitat si poate si pentru ca sint si eu ocupata!
    Abia astept Ajunul Craciunului!spor la treburi!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Vai, baltesc! Foarte bine arata..
    Felicitari:)
    Si nu se intareste dupa prima zi?

    RăspundețiȘtergere
  7. Sarbatori fericite, Maya! :)

    Cora,draga,pai pe banii nu e de cumparat, asa e! Sper sa ti o aduca si tie Mosul, bine,nu stiu daca Moshu meu,ca el a zis ca tre' sa fie mai chibzuit,ca cine stie daca in ianuarie mai ia salariu...

    Multumesc, Tunde draga, si eu tot cam ca tine gandesc, dar ea a fost pentru mama luata de Moshu' :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Painica ta arata de minune, sa stapanesti( sa o stapaniti) sanatoasa cadoul Mosului. Pup

    RăspundețiȘtergere
  9. Multam ,Laura, a fost gustoasa,da si mult mai sanatoasa...

    Multumesc, Mariana mea draga! Ma gandeam eu ca esti super ocupata sa faci bunataile! Te pup :* Spor!

    AdrianaB, multumesc frumos! Pai nu stiu ca azi am scapat de grija: am avut in vizita o prietena si am mabcat zacusca cu painea de casa toate trei ( eu ,Mihaela si mama)
    Dar cred ca ,tinuta in frigider, nu se intareste. Oricum ,am inteles ca nu rezista nu stiu cate zile,ceea ce e normal,avand in vedere ca nu are afanatori,e-uri etc...

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc Yafa scumpa! :* pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte bine arata painica ta integrala, Ana! Sa te bucuri de cadoul de la mosu' ...il meriti!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna! E interesanta postarea ta, mai ales ca vreau sa-mi iau si eu o masina de facut paine. Nu mai suport painea asta sfaramicioasa facuta in batjocura. Tin si eu cure, dar nu de slabire, ci de dezintoxicare, si de multe ori, simt cum organismul pur si simplu, imi cere paine adevarata! Te rog, spune-mi exact, ce model de masinuta ai? De fapt, ma intereseaza sa aflu daca are doua palete de framantare, am auzit ca acelea sunt mai bune. Si daca are program separat numai pt framantare. Scuze ca dau busna cu intrebarile, dar astea sunt amanunte pe care nu le gasesc pe saiturile de prezentare. La cat mai multe painite! eeaotly

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc, Sabina! :)



    eeaotly : Am Moulinex cu o singura paleta, de care a fost in oferta cu 3 mil in decembrie.
    Cele cu 2 palete sunt mai bune,da si are prog special de framantat
    Iti voi scrie si exact modelul mai tz acum am f multe mailuri de trimis, daca ai rabdare pana mai pe seara iti scriu exact si modelul
    Nu e nici un deranj dar m ai prins intr o perioada mai suparata cred ca ai citit de copila prietenei mele care este bolnava.
    Daca vrei poti sa pui si tu la tine pe blog rugamintea pt ajutor. Dar nu e oblogatoriu, si nici cu suparare daca nu pui.
    Imbratisari.

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc! De abia acum am citit raspunsul tau... intru de pe mobil pentru ca am pc-ul defect, iar orange imi da internet cu portia. Nu, nu am citit postarea despre necazul prietenei tale, dar sper ca lucrurile sa evolueze spre mai bine. Pe blogurile mele nu pot scrie nimic, din motivele pe care ti le-am spus. Trebuie sa recunosc ca eu nu sunt o cititoare veche a blogului tau, ci am aterizat aici cautand pe google ceva informatii despre masina de paine. Ce am gasit aici, mi-a placut, dar nu am avut timp sa explorez...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...