Când viața pare cumplită, fă-ți un ceai și bea-l din cea mai drăguță ceașcă – Arsenie Boca

joi, 30 iulie 2009

Biserica Sfanta Treime



Despre FUNDATIA DARUIND VEI DOBANDI

Istoric


1 aprilie 1998 Inceputul activitatii de slujire pastorala si liturgica la acest Spital de copii a unui preot ortodox. Din vara anului 1998, cu acordul Conducerii, s-au facut demersuri pentru obtinerea aprobarilor de construire a unei biserici ortodoxe pentru copiii internati. Totodata, a fost constituita Fundatia "Daruind vei dobandi", membrii fondatori fiind cadre medicale, avocati, profesori universitari, apropiati ai Bisericii. Consiliul de administratie este alcatuit din dr. Mihaela Enescu, asist. univ. Razvan-Andrei Oprea, dr. Dumitru Orasanu - membri, pr. Tudor Peiu , presedinte.

Dupa doi ani au fost obtinute toate autorizatiile, atat pentru Fundatie, catsi pentru construirea Bisericii. Apoi s-a trecut la munca "vazuta"!

octombrie 2000 noiembrie 2000 construirea demisolului.

ianuarie 2002 martie 2002 construirea bisericii.
Constructia BISERICII "SFANTA TREIME" a demarat cu sprijinul financiar acordat de Secretariatul de Stat pentru Culte, al unor persoane particulare si juridice, precum si cu ajutorul venit din donatiile credinciosilor si ale personalului medical.

martie aprilie 2002 amenajarea si dotarea Centrului pentru copii Daruind vei dobandi, aflat la demisolul Bisericii.
Centrul pentru copii Daruind vei dobandia beneficiat initial si de o finantare din partea Delegatiei Comisiei Europene. Fondurile respective au fost destinate achizitionarii de mobilier, carti, jocuri, rechizite, aparatura electronica de performanta e.t.c. Proiectul a acoperit perioada martie ? septembrie 2002, dar va continua atat timp cat noi, cei mari, intelelegem importanta si sustinem!

mai 2002 decembrie 2005 continuarea lucrarilor in interiorul bisericii (montarea usilor, ferestrelor, stranelor, construirea catapetesmei, tencuirea, montarea pardoselii, pictarea altarului) si la exterior (construirea acoperisului, gardului, clopotnitei). ή toata aceasta vreme, biserica si centrul pentru copii de la demisol i-au primit cu toata dragostea pe cei ce le-au trecut pragul. Avem speranta ca in2006 acest asezamant de rugaciune si filantropie va fi gata de sfintire!

TOT CEEA CE SE PETRECE AICI ESTE SPRE AJUTORUL COPIILOR !



Proiecte viitoare

In viitorul apropiat Biserica Spitalului prin Fundatia Daruind vei dobandi intentioneaza sa porneasca demersuri pentru infiintarea unui asezamant crestin-medical-educational.

DARUIND VEI DOBANDI - ASEZAMANT SOCIO-MEDICAL CRESTIN ORTODOX

I. Identitate
Noul asezamant se defineste ca un cadru de ajutorare a semenilor aflati in suferinta, dupa modelul bimilenar al Bisericii lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Experienta preotului si a apropiatilor sai, persoane cu pregatire de specialitate, legate direct sau indirect de problematica copilului si a familiilor aflate in dificultate, indeamna la punerea in practica, intr-o forma actualizata normelor lumii in care traim, a unui Centru pus in lucrare de Fundatia Daruind vei dobandi, al doilea dupa cel aflat la demisolul bisericii Sfanta Treime din incinta Spitalului de copii Grigore Alexandrescu, in care omul sa fie sprijinit sufleteste si trupeste.

Fundamentul crestin ortodox definitoriu al acestui edificiu are compatibilitate cu cei care vor sa primeasca o ?mana de ajutor?, copii si adulti, fara deosebire de apartenenta religioasa sau etnica, deoarece isi are izvorul in iubirea nemarginita pentru toti oamenii, a lui Dumnezeu, Cel in Treime slavit.

II. Scurta prezentare a Fundatiei
Fundatia Daruind vei dobandi este o fundatie non profit infiintata in anul 2000, pe l⮧a Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti, cu scopul de a acorda asistenta sociala si medicala copiilor si familiilor acestora.

In cadrul Fundatiei s-a infiintat in anul 2002, la demisolul bisericii din incinta spitalului, un centru in care copiii internati pot beneficia de un program educational-cultural, de scoala sau de gradinita, pe perioada internarii. Activitatile de coordonare si supraveghere au fost acoperite in mare masura de voluntari, studenti, profesori, cadre medicale, informaticieni.

Pana acum au beneficiat de activitatile acestui centru peste 3000 de copii.

III. Context
La biserica Sfanta Treime de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Grigore Alexandrescu se prezinta copii, tineri si mame cu copii, care, avand probleme medico-sociale, descopera preotului si problemele lor personale, familiale si sociale.

Reiese din discutii ca aceste persoane au nevoie atat de consiliere spirituala, cat si de asistenta sociala (gazduire temporara, hrana) precum si de servicii medicale (ingrijire si tratament), altele decat cele pe care internarea le-ar presupune.

IV. Scop
Integrarea sociala a copiilor din familiile sarace sau fara familii prin asigurarea unui climat familial si asistenta medicala de inalta calitate in cadrul unui centru socio - medical de cel putin 300 de metri patrati, in cadrul sectorului 1 Bucuresti, in proximitatea Spitalului de copii Grigore Alexandrescu. Aceasta intentie este motivata de faptul ca identificarea beneficiarilor se face in cadrul Spitalului de copii, iar personalul centrului provine si din Spital.

V. Beneficiari
? Copiii cu probleme sociale si familiale grave.
? Adolescentii proveniti din familii in dificultate.
? Familii monoparentale aflate la limita subzistentei sau in criza.

VI. Activitati
1. Servicii de asistenta sociala - Se vor crea in cadrul centrului 10 dormitoare si o cantina-sufragerie, incare vor fi adapostiti si hraniti pe perioada temporara mamele si copiii aflati in dificultate.

2. Servicii medicale - Servicii de ingrijire si tratament incadrul unui cabinet medical de specialitate, infiintat incentru.

3. Servicii de psihoterapie - Mamele si copiii vor putea beneficia de psihoterapie intensiva, realizata de preot si asistenti psiho-sociali colaboratori.

4. Integrarea sociala a mamelor si copiilor - Aceasta se va realiza prin servicii de plasament pentru mama in vederea dobandirii unui serviciu, iar pentru copii in sensul asigurarii unui cadru decent pentru continuarea scolii, precum si deprinderea unor aptitudini definitorii copilului care depaseste majoratul si are nevoie de integrare profesionala.

VII. Resurse necesare
a. Resurse umane
- director - post neremunerat
- director executiv - remunerat
- medic - remunerat
- coordonator activitati cantina - neremunerat
- director economic - colaborare remunerata
- ingrijitor - remunerat
- voluntari

b. Echipament
- mobila (pat, scaun, dulap, raft, noptiera, birou, cuier)
- dotari cantina - sufragerie (aragaz, frigider, mese, scaune, mobilier)
- echipament minim cabinet medical

c. Spatiu
Suprafata locuibila de 10-15 camere cu utilitati si anexe inclusiv o suprafata de teren necesara desfasurarii unor activitati in aer liber.

VIII. Rezultatele proiectului
- 20 de mame asistate/an
- 50 de copii asistati/an

IX. Impact
- Integrarea sociala a 50 de copii anual care risca sa devina delincventi sau copii ai strazii;
- Cresterea incluziunii sociale a mamelor aflate in dificultate;
- Regasirea coeziunii familiale pentru persoanele aflate in situatii de criza, atat mame cat si copii;
- Diminuarea si supravegherea permanenta a bolilor cronice in randul copiilor asistati;
- Redobandirea echilibrului sufletesc si trupesc al tuturor beneficiarilor.


FUNDATIA DARUIND VEI DOBANDI

Presedinte
Pr. Tudorel Peiu

Contact:
bisericaga@yahoo.com sau direct la Biserica Spitalului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...